Telsiz Rölesi Nedir?
TELSİZ RÖLESİ NEDİR?
İki veya birçok telsizin simplex frekans üzerinden birbirleriyle görüşmesine siplex görüşme yani yakın kanal görüşme bu telsizlerin röle dediğimiz bir aktarıcı üzerinden haberleşmesine ise röle telsiz sistemi denmektedir.
Röle sisteminde telsizden gelen sinyali röle cihazı alıp ışık hızında daha güçlü bir şekilde etrafa yaydığı için herhangi bir gecikme yaşanmaz ve kullanıcı sanki kullandığı telsizlerle karşı karşıya görüşüyormuş gibi hisseder, oysa el telsizinden çıkan sinyal önce repeater yani röleye gelir ve aynı anda daha güçlü bir şekilde sinyal etrafa yayılarak diğer telsizler bu sinyali alır ve iletişim bu şekilde sağlanır. Bu şekilde kullanıma röle sistemli kullanım denir. Bu sistem profesyonel telsiz sistemlerinde frekans tahsisi yapılarak kullanılır. Lisanssız telsizlerde de buna benzer röle sistemleri mevcut olsada hem yasal değildir hemde haberleşme gecikmeli olarak yapılabilmektedir.
röle aktarıcı sistem çeşitlerini sayacak olursak genel olarak analog ve dijital röle sitemlerinden bahsetmek mümkündür. Günümüz güncel röle sistemi djital röle sistemleridir. Bu sistemin en önemli avantajı tek frekans üzerinden aynı anda iki kanal haberleşmesi yapılabilmesidir. Analog röle sistemlerinde ise sistem tek frekans ve tek kanal mantığı ile çalışır.
Telsiz röle sistemi kurulumunda dikkat edilmesi gereken kurallar öncelikle şunlardır; röle cihazının mümkün olan en yüksek yere konulması, bunu ne kadar sağlayabilirseniz görüşme alanı kapasiteniz, yani kapsama alanınız o denli artacaktır. Röle sisteminde güç gerektiği kadar açılarak maximum görüşme sağlanmalıdır telsiz rölesinin gücünü gereğinden fazla açmanın bir anlamı yoktur. Kullandığınız frekans başka kullanıcıları etkileyip frekans karışması yaşanabilir ve ayrıca bu güç belli limitlerle belirlendiği için yasal da değildir. röle kurulumlarında yasal çıkış gücü 5w dır.