LİSANSLI TELSİZ
LİSANSLI TELSİZ
Telsizler kendi içinde birkaç gruba ayrılmaktadır. Serbest kullanımlı telsizler olduğu gibi, özel izin gerektirerek kullanılan lisanslı telsizler de mevcuttur. Bu tür cihazlar sadece yetkili kuruluşlarca temin edildiği gibi, tüm konfigürasyonları da yetkili kurumlarca yapılır. Ayrıca bu tür cihazları kullanmak için yasal prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir.
Lisanslı telsizleri kullanabilmeniz için OKTH hizmetinden faydalanmanız gerekir. OKTH nin açılımı, “Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmeti” dir. Bu hizmeti sunmaya yetkili özel kurumlar bulunmaktadır. Bu firmalar sizin adınıza frekans tahsisi yapar ve devlete karşı olan tüm sorumluluğu sizlerle paylaşırlar. Böylece siz devlet makamlarınca hiç uğraşmayıp, sadece özel kurumla iletişimde olur ve telsiz haberleşmenizi sağlamaya başlarsınız.
OKTH sistemlerinde kullanılan telsiz cihazları “Lisanslı Telsiz” cihazlarıdır. Bu cihazlara “Profesyonel Telsiz” de denmektedir. Bu cihazları diğer serbest kullanımlı PMR cihazlardan ayıran başlıca özellikler mevcuttur. Lisanslı telsizlerin çıkış güçleri lisanssız telsizlere kıyasla 10 kat fazladır. Lisanssız telsizlerin çıkış güçleri 0.5 watt iken Lisanslı telsizlerde bu çıkış gücü 4 ila 5 watt olmaktadır. Yine aynı şekilde lisanssız telsizlerde kullanılan frekanslar her cihaz için aynı olurken, Lisanslı telsizlerde frekanslar kullanıcıya özel tahsis edilmiştir. Bu sayede daha temiz, daha sorunsuz, biraz daha uzun mesafeli görüşmeler elde edilmektedir.
Ayrıca lisanssız telsizler ile lisanslı telsizleri birbirinden ayıran en önemli unsur, lisanslı telsizlerin röle ile birlikte kullanıma elverişli olmasıdır. Röle bağlantısı sayesinde, lisanslı telsizler, rölenin kapsama alanında oldukları takdirde, cihazların karşılıklı (simplex) iletişimi mümkün olmasa bile iletişim kurabilirler. Bu duruma cep telefonlarının çalışma mantığını örnek olarak verebiliriz. Profesyonel ve ticari kullanımda, lisanslı telsizler her zaman için öncelikli çözüm olmaktadır. Lisanslı telsiz sistemlerinde kurulan röle mevkisine göre, telsizler işletme çatısı altında kullanılabileceği gibi, görev gereği tüm bölgede de kullanılabilecektir. Röleler sayesinde İlçe geneli veya İl geneli kapsama alanı elde edilebilir.